Si duhet të kujdesen nënat e reja për të porsalindurit

Larja e bebit 
•Ёshtë e rekomandueshme larja e bebit 1 (një) herë në ditë
•Zona e pampersit duhet të lahet sa herë që ndërrohet pampersi
•Kujdes – Mos përdorni shumë shampo

Gjumi i bebit 
•Bebi fle 17-20 orë/ditë
•Ёshtë e këshillueshme që gjithmonë bebi të vendoset për të fjetur në krevatin e tij/saj
•Pozicioni më i përshtatshëm për gjumë është në shpinë dhe asnjëherë në pozicionin përmbys
•Mos përdorni jastëk

Temperatura e ambientit dhe e bebit
•Temperatura e dhomës ku rri bebi duhet të jetë 22-24°C.
•Temperatura e bebit duhet të jetë 36.5-37.5°C.

Veshja e bebit
•Ёshtë e këshillueshme që bebi te vishet me kostume pambuku trupore
•Në stinën e ftohtë rekomandohet veshja me kapuç dhe çorape.

Cilat shenja konsiderohen normale

  • Lemza, teshtimat si dhe trembjet në gjumë
    •Rritje dhe forcim i gjirit të bebit
    •Te bebet djem -Urinim me ngjyrë të errët
    •Te bebet vajza – Sekrecione vaginale

Cilat janë ato shenja që duhet t’ju shqetësojnë “alarmojnë” 
•Përgjumja
•Mosurinimi
*Në të tilla raste është e këshillueshme që të viheni në kontakt me mjekun specialist pediatër për një vlerësim mjekësor.

Cilat janë disa nga arsyet “Pse qan bebi?” 
•Uria
•Ndotja e pampersit
•Mbiveshja
•Dhimbjet e barkut (kolikat infantile)
•Nuk ndjehet mirë (në këto raste ju rekomandojmë të këshilloheni menjëherë me mjekun pediatër).

Share With:
Translate »
740 Views