Si fillon proçesi i frymëmarrjes pas lindjes tek foshnjat?

Përgjatë rrugëtimit të tyre, foshnjet marrin 100% të oksigjenit nga nëna e tyre i cili hyn përmes gjakut, kalon në placentë dhe transportohet përmes kordonit të kërthizës te foshnja

Një proces mjaft i mahnitshëm zhvillohet për të arritur deri te mrekullia në duart e juaja.

Përpos këtij procesi, dioksidi i karbonit dhe pjesët tjera kthehet pas përmes kordonit në plancentë. Nga atje, ato transferohen përsëri në sistemin e nënës për t’u larguar prapa shkruan Belly Belly, transmeton Gazeta Shneta.

Por, si fillon procesi i frymëmarrjes pas lindjes tek foshnjet?

Procesi që ndodh pas lindjes, kur një fëmijë kalon nga qarkullimi i fetusit në një frymëmarrje të pavarur është kompleks, por edhe i mrekullueshëm.

I tërë ky proces zhvillohet përmes disa etapave:

-Në lindje, stimuj të tillë si ndryshimet në temperaturë dhe mjedis bëjnë që foshnja të thithë ashpër

-Ajri tërhiqet në mushkëritë e foshnjës

-Mushkëritë zgjerohen dhe shtyjnë lëngun amniotik jashtë alveolave (qeskat e ajrit)

-Kjo lejon që më shumë gjak i pasur me oksigjen të rrjedhë në mushkëri

-Ndryshimet e presionit në mushkëri dhe në zemër bëjnë që hapjet e veçanta që ekzistonin për qarkullimin e fetusit të mbyllen përgjithmonë. Kjo ridrejton rrjedhën e gjakut në mushkëri.

Ky proces përfundon suksesshëm kur muskujt, organet dhe truri i foshnjes janë të varur nga vetë foshnja.

Share With:
Translate »
78 Views