Studimi zbulon ushqimin që ndikon në gjatësinë e fëmijëve

Dy vitet e para të jetës janë kritike për rritjen dhe zhvillimin – çdo pengesë është kryesisht e pakthyeshme.
Ushqimi i varfër ose me kimikate është një shkaktarët kryesorë për infeksionet e fëmijërisë dhe sëmundjet.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 155 milionë fëmijë nën moshën pesëvjeçare janë shumë të shkurtër për moshën e tyre.

Sipas një studimi gjashtë mujor në Ekuador, një vezë në ditë mund të ndihmojë fëmijët e vegjël të kequshqyer të rriten në gjatësinë e duhur dhe në mënyrë të shëndetshme.

Pavarësisht nëse janë të butë ose të ziera, të skuqura ose të pjekura në një omëletë, vezët duket se i japin fëmijëve një nxitje.

Shumica e tyre jetojnë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme dhe ekspertët e shëndetësisë kanë parë mënyrat për të trajtuar këtë çështje.

Lora Iannotti dhe kolegët e saj krijuan një eksperiment në fushë në zonat rurale të Ekuadorit dhe i dhanë fëmijët shumë të vegjël (gjashtë deri në nëntë muaj) vezë të lira për të ngrënë për të parë nëse kjo mund të ndihmojë.

Vezë për darkë

Vetëm gjysma e 160 të rinjve që morën pjesë në gjyqin e randomizuar u ushqyen me një vezë në ditë për gjashtë muaj – të tjerët u monitoruan për krahasim.
Hulumtuesit vizituan familjet e fëmijëve çdo javë, për t’u siguruar që ata ishin duke iu përmbajtur planit të studimit dhe për të kontrolluar ndonjë problem ose efekt anësor, përfshirë alergjinë e vezëve.

Në mesin e grupit të trajtimit vezë deri në fund të studimit – prevalenca ishte 47% më pak se në grup jo-vezë, edhe pse relativisht më shumë nga këto foshnja të ushqyer me vezë ishin konsideruar të shkurtër për moshën e tyre në fillimin e studimit.

Hulumtuesi kryesor, znj. Iannotti tha: “Ne ishim të befasuar nga fakti se sa e efektshme ishte kjo ndërhyrje.

“Dhe ajo që është e madhe është se është shumë e volitshme dhe e arritshme për popullatat që janë veçanërisht vulnerabël ndaj urisë së fshehur ose mungesës ushqyese”.

Ajo tha se vezët ishin ushqim i madh për fëmijët e vegjël me stomak të vegjël.
“Vezët përmbajnë një kombinim të ushqyesve, të cilat ne mendojmë se janë të rëndësishme”.

Dietë të ekuilibruar

Profesor Mary Fewtrell, udhëheqës i të ushqyerit në Kolegjin Mbretëror të Pediatrisë dhe Shëndetit të Fëmijës, tha: “Në njëfarë mënyre, është e çuditshme që më shumë hulumtime nuk janë kryer duke përdorur vezë në këtë situatë – edhe pse e di se në disa kultura, Domosdoshmërisht të gjetur vezë të jetë një ushqim i pranueshëm herët për shkak të shqetësimeve rreth alergjisë.

“Veza është një ushqim i mirë plotësues ushqyes që mund të futet si pjesë e një diete të ndryshme kur nëna vendos të fillojë ushqyerjen plotësuese – kurrë më parë katër muaj”.
Ajo tha se vezët gjithmonë duhet të jenë gatuar mirë për të shmangur ndonjë rrezik potencial infeksioni.
OBSH rekomandon që nënat në mbarë botën të ushqehen vetëm me gji për gjashtë muajt e parë të fëmijës për të arritur rritjen, zhvillimin dhe shëndetin optimal. Pas gjashtë muajve të parë, foshnjat duhet t’u jepen ushqime plotësuese ushqyese dhe të vazhdojnë ushqyerjen me gji deri në moshën dyvjeçare ose më tej.
Fondacioni britanik i të ushqyerit këshilloi: “Ndërsa vezët janë një ushqim ushqimor për t’u përfshirë, është shumë e rëndësishme që fëmijët e vegjël të kenë një shumëllojshmëri ushqimesh në dietat e tyre. Jo vetëm që kjo është e nevojshme për të marrë të gjitha vitaminat dhe mineralet që u nevojiten.

Share With:
Translate »
2313 Views