Gabimi më i madh i një nëne është se harron vetveten

Në pjesën më të madhe të ne mendojmë për nënën tonë si një person i pathyeshëm dhe që gjithmonë është pranë nesh në kohë nevoje. Por a ndalet ndonjëherë të mendojë për nevojat e saj? Cili është gabimi më i madh i nënës? Me shumë gjasa që harron veten.

Gabimi më i madh i nënës… harron vetveten

Nuk është absolutisht një sakrilegj të thuash se nganjëherë një nënë dëshiron të jetë në anën tjetër. Mes lodhjes dhe angazhimeve, ajo vazhdimisht e lë veten pas dore. Shumë shpesh, pritet të luajë vetëm një rol: të jetë një nënë.

Shpesh, ajo është ajo që nënshkruan dhe pastaj i braktis aktivitetet që ajo pëlqen, të tilla si shëtitje të thjeshta me miqtë e saj apo ndonjë gjë tjetër që e bën atë të ndihet mirë. Të harrojë vetveten, aspiratat e saj ose dashuria për trupin e saj është diçka e gabuar, sepse një grua mund të jetë një nënë e shkëlqyer edhe nëse ajo vazhdon të kujdeset për veten. Në shoqërinë tonë, nëna gjithmonë ka luajtur një rol të rëndësishëm dhe për këtë arsye, në imagjinatën kolektive, gruaja shoqërohet gjithmonë me rolin e nënës.

Roli tradicional i një nëne

Pavarësisht kalimit të viteve dhe emancipimit ende nuk janë eliminuar disa besime rreth vetë grave. Nuk është buzëkuqi i kuq, veshja e takave apo dalja për të pirë një gotë verë në mbrëmje ajo që përcakton nëse një nënë është e mirë apo jo.  Një nënë që gjithashtu mendon për vete dhe nevojat e saj nuk përjashton amësinë nga jeta e saj. Rolet dhe aspektet e ekzistencës sonë jo domosdoshmërisht duhet të jenë reciprokisht ekskluzive, përkundrazi, ato mund të bashkë-ekzistojnë dhe të krijojnë më shumë harmoni.

Kur nëna ndjen nevojën për t’u kujdesur për veten, për të humbur kohën me veten, për të humbur kilet shtesë të akumuluar gjatë shtatzënisë, ajo nuk e harron rolin e saj si nënë, ajo thjesht po gjen veten. Një nënë që nuk e harron vetveten është një nënë më serioze dhe e kënaqur, dhe nga kjo përfitojnë gjithashtu fëmijët dhe partneri i saj.

Sepse amësia, edhe pse e mrekullueshme, nuk është domosdoshmërisht në gjendje të plotësojë të gjitha nevojat e jetës së gruas. Përmbushja dhe përkushtimi ndaj një roli të vetëm është shumë i rrezikshëm sepse pengon dhe gradualisht na bën të humbim gëzimin e jetës, sikur vazhdimisht të mungojë diçka. Fëmijët të mbushin jetën, është e vërtetë, por është gjithashtu e vërtetë se ata rriten shpejt dhe herët a vonë, ata do të duhet të përballen me gruan përtej nënës së tyre.

Të menduarit për veten është një formë dashurie, dashuria për veten na bën më të sigurt dhe më paqësor. Në këtë mënyrë do të jetë e mundur të shprehësh edhe më shumë dashurinë për fëmijët dhe familjen.

Share With:408 Views