Historike! Ky është shteti i parë dhe i vetëm në botë ku sindroma Down u zhduk!

 Fëmijët që lindin me sindormën ‘Down’ janë shtuar shumë viteve të fundit kudo në botë dhe mjekësia po përpiqet shumë që të paktën të ketë mundësi të kapë sa më shpejtë këtë fenomen tek nënat shtatëzëna në mënyrë që ky çrregullim dalëngadalë të nisë e të zhduket. Islanda është vendi i parë dhe i vetëm në botë ku për momentin asnjë fëmijë nuk është raportuar të lindë me sindromon ‘Down’. Kjo ka ndodhur sepse testi që i bëhet grave shtatzëna në lidhje me këtë çrregullim është dhuruar falas nga shteti dhe të gjithë kanë pasur mundësi të shohin nëse fëmija i tyre do të lindte me sindormën ‘Down’ edhe pse rastet kanë qenë shumë të rralla. Për 6 vitet e kaluara vetëm 1 ose 2 fëmijë kanë lindur me sindromën ‘Down’ në këtë shtet duke bërë kështu që këtë vit të mos ketë asnjë rast dhe ky çregullim të zhduket nga vendi të paktën për 365 ditët e fundit. “Ne nuk e mësojmë abortin si të jetë vrasje por si diçka që duhet t’i japim lamtumirë nëse nuk është ashtu siç duhet dhe këtë ja transmetojmë edhe fëmijëve tanë në kopshte dhe shkolla” – ka thënë Helga Sol Olafsdottir një infermiere në spitalin qendror ku zhvillohen lindjet e fëmijëve.

Share With:
Translate »
2448 Views