“Trajtohet fëmija si objekt”, doktoresha e njohur tregon shumat që merr një nënë surrogate në botë

Në emisionin “Rudina” në Tv Klan është diskutuar në lidhje me temën se si është të sjellësh në jetë fëmijën tënd në jetë nëpërmjet një nëne surrogate.

E ftuar në studio, doktoresha e njohur,  Enriketa Kroi ka treguar më shumë në lidhje me këtë proces ku është ndalur dhe tek shumat që një nënë surrogate merr si shpërblim duke mbajtur në bark fëmijën e një çifti.

Enriketa Kroi: Fillimisht kishte një akt noterial që bëhej në prani të një noteri përkundër një shume të caktuar, varionte 30-40 deri në 60 mijë  euro. Nëna surrogate binte dakord që të mbante embrionin e çiftit. Ndodhte që pas 9 muajve nëna që e lindte fëmijën afeksionohej me bebin dhe zhdukej.

Tanimë ka një vendim gjykate që në momentin që nëna lind, fëmija merret dhe regjistrohet në emrin e nënës që ka dhuruar vezët.

Në Shqipëri, ne jemi të varfër në këtë legjislacion. Fuksionon fshehtas, vendoset shtazënia brenda mitrës surrogate, në cerifikatë është emri i nënës që e ka lindur dhe pastaj fillon një proces i gjatë birësimi. Në Shqipëri funksionon zakonisht me njerëz të afërt, brenda familjes.

Jemi pro legjislacionit, ne e kemi gati dhe se di pse nuk huazohet nga vendet e botës që e kanë.

Lindita Pano: Është pak problem kur flitet për shumat që u jepen nënave surrogate sepse trajtohet fëmija si objekt.

Enriketa Kroi: Tek e fundit, një punë bën dhe ajo sepse shtatzënia ka komplikacione.

Lindita Pano: Nuk mund ta trajtojmë fëmijën si objekt, si diçka që shitet dhe blihet.

Share With:
Translate »
173 Views